دستگاه گردش خون شامل قلب به عنوان پمپکننده شبکه عروق خونی و خون میباشدکه وظیفه آن رساندن خون حاوی اکسیژن و مواد غذایی به سلولهای بدن مییاشد. کاهش علائم حیاتی بدن به دلایل مختلف بلافاصله بعد از آسیب و یا با تأخیر که بر اثر ناتوانی دستگاه گردش خون در رساندن کافی به اعضای بدن، ایجاد میشود را شوک گویند که از یک ضعف تا یک وضعیت کشنده بر اثر آسیب شدید، متغیر است. در این حالت چون خون کافی به اعضای بدن نمیرسد، بدن شروع به مقابله با وضع موجود (کاهش خونرسانی) میکند. دفاع بدن در این حالت به صورتی است که باید حداکثر خون به اعضاء حیاتی مثل مغز و قلب رسیده و در مقابل به اعضاء کم اهمیتتر مثل پوست، روده و عضلات خون کمتری برسد زیرا که سلامت قلب و مغز ضروریتر است و “در حقیقت شوک دفاع بدن در برابر کاهش خونرسانی است”.
این اختلال به سه دلیل میتواند بروز و یا پیشرفت کند:
۱. کاهش قدرت قلب ۲. تغییر ناگهانی قطر رگهای خونی ۳. ناکافی بودن حجم مایع داخل عروقی
تقسیمبندی انواع شوک
شوک ناشی از کاهش حجم خون (هایپوولمیک) – خونریزی - از دست رفتن مایعات (غیرخونریزی مثل اسهال و استفراغ) شوک توزیعی – شوک عصبی - شوک روانی (غش) - شوک عفونی - شوک آنافیلاکتیک شوک قلبی – سکته قلبی - انسداد داخل یا خارج قلبی گردش خون
۱. شوک کاهش حجم خون(هایپوولمیک):
۶۰% وزن بدن انسان را مایعات تشکیل میدهد. از بین رفتن ۱۰% این حجم با مکانیسمهای جبرانی، جبران میشود ولی اگر حجم خون در گردش، ۲۵-۲۰ درصد کاهش یابد، مکانیسمهای جبرانی قادر به جبران نبوده و شوک هیپوولمیک رخ میدهد. این نوع شوک از شایعترین علل شوک میباشد که میتواند به عللی مثل اسهال، استفراغ، تعریق شدید، کم آبی، خونریزی داخلی و خارجی، سوختگی وسیع و وقایع حاد داخل شکم مثل پاره شدن آپاندیس ایجاد شود.
۲. شوک ناشی از اختلال کارکرد قلب(کاردیوژنیک):
شایعترین علت آن بیماریهایی نظیر سکته قلبی، صدمات قلبی، پرفشاری عروقی در ریه، تنگی دریچه آئورت میباشد که ۱۰۰- ۹۰ درصد بیماران دارای شوک قلبی میمیرند.
۳. شوک ناشی از تغییرات قطر عروق(وازوژنیک):
در این شوک، جریان خون بافتهای بدن طبیعی بوده ولی به دلیل ترشح واسطههای شیمیایی که منجر به اختلال در نفوذپذیری و انقباض عروق میشود، حجم خون در گردش کم به نظر میرسد. این نوع شوک بر اثر عوامل زیر ممکن است بروز کند:
الف) شوک عصبی(نوروژنیک)
بر اثر آسیبهای نخاعی، ضربه محکم به ستون فقرات یا سر و ایجاد درد و درک آن توسط سیستم عصبی و نهایتاً گشاد شدن ناگهانی عروق و سقوط شدید فشارخون، ایجاد میشود.
ب) شوک روانی(سایکوژنیک)
به علت اختلال موقت و گذرای خونرسانی به مغز برای چند لحظه ایجاد میشود مثل شنیدن خبر ناگهانی، خستگی مفرط، ایستادن طولانی و … .
ج) شوک عفونی( سپتیک)
شایعترین و مهمترین نوع شوک وازوژنیک است که ارگانیسمهای بیماریزا با آزاد کردن سم در تمام بافتهای بدن از طریق افزایش نفوذپذیری عروق و اتساع آنها و اختلال در کارکرد قلب، موجب بروز این شوک میشوند. مرگ و میر در شوک عفونی پیشرفته زیاد است(حدود ۵۰ درصد) که اکثراً به دلیل کاهش شدید فشارخون و نارسایی چند عضو اتفاق میافتد.
د) شوک حساسیتی(آنافیلاکتیک)*
...........................
ادامه مطلب...